Het Palau Güell – de wedergeboorte van een Gaudi meesterwerk

Aan het begin van mei heeft een van de belangrijkste meesterwerken van Gaudi en een deel van de modernistische route haar deuren voor bezoekers heropend.

Een beetje achtergrondinformatie

by victoriaHet Palau Güell is gebouwd in 1885 voor de enorm rijke beschermheer en symbool van Barcelona Eusebi Güell, zodat hij een buurman van zijn vader kon zijn, die op de Ramblas woonde. In 1984 werd het opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het Paleis onderging onderhoudswerkzaamheden sinds 1982 en was gedurende zeven lange jaren vrijwel gesloten. De overheid van Barcelona (de Diputación) investeerde negen miljoen euro, zodat het kon worden heropend voor het publiek.

In tegenstelling tot andere soortgelijke projecten was dit project op tijd klaar (!) en is de woning van de familie Güell geweest voor meer dan veertig jaar. De familie moest vertrekken in het midden van de Spaanse Burgeroorlog toen het gebouw werd opgeëist door de CNT-FAI om te worden gebruikt voor andere doeleinden tijdens het conflict. Het werd vervolgens gebruikt als een politiebureau en later als gevangenis. Aan het einde van de Burgeroorlog kreeg de familie Güell het gebouw weer terug in bezit, in een bijzonder verslechterde en beschadigde staat dat weinig van doen van de staat waarin ze het graag hadden willen houden. Het werd vervolgens overgedragen aan de Diputación van Barcelona, wat tegenwoordig de huidige eigenaars zijn.

Een uniek feit

Een ander bijzonder aspect van het gebouw wat het zo mooi maakt, is dat de geniale architect en ontwerper, ??zeer beperkte ruimtelijke mogelijkheden voor het ontwerp had. Hij moest een aantal strategische kamers bouwen op verschillende verdiepingen, en het terras op het dak moest hij optimaal benutten. De gezellige ligging van het gebouw in een nis van de straat Nou de la Rambla, was al een zeer populair en dichtbevolkt gedeelte van de Ramblas vanaf het einde van de jaren 1890 en daarna. De optimale aanpassing van het gebouw aan de omgeving en het omliggende gebied, was een van de meest opvallende opgaven van Gaudi.

by alaskan dude Palau by alaskan dude by paul tuna turner

 

Tip: Gezien de enorme hoeveelheid bezienswaardigheden en activiteiten in Barcelona is het misschien alleen mogelijk om maar een ??paar van Gaudi’s meesterwerken te zien. We raden aan om de Modernista route in chronologische volgorde te bezichtigen, daarbij de bouwdata van de gebouwen elkaar opvolgen, zodat je de werkelijke voortgang en ontwikkeling van de meester Antoni Gaudí goed kunt volgen. Het begon met het Paleis Güell (wat hij bouwde op 34-jarige leeftijd) en eindigt met de prachtige Sagrada Familia.

Informatie  

Let op: het maximum aantal toegestane bezoekers is vastgesteld op 185 dus we raden je aan om van te voren te boeken.
Adres: c/ Nou de la Rambla, 3-5 Barcelona
Website 
Metro: Lijn 3,
bereikbaar vanaf Liceu en Drassanesimage   
Bus: 14, 59 en 91
Openingstijden in de zomer
(1 april-30 september): 10:00-20:00, toegang mogelijk tot: 19:00

Openingstijden in de winter (1 oktober-31 maart):
10:00 – 17:30 (laatste toegang: 16:30)
Gesloten op maandag, 25 en 26 december, 1 januari en van 6 tot 13 januari.
Prijs: normale entree €10, gereduceerd tarief €8 (boven de leeftijd van 65 jaar, studenten onder de leeftijd van 25 jaar), groep €8 (reserveren kan telefonisch van te voren om verzekerd te zijn van toegang).


Grotere kaart weergeven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here